Siden 1825 har Rønnede Kro haft en central placering langs den gamle hovedvej, der i generationer har forbundet Hovedstaden med det sydlige Sjælland og Øerne.

Bygningerne blev dengang opført af Gisselfeld Kloster, og kroen var kongelig privilegeret. Kroen skulle derfor stille sig til rådighed for servering af spirituøse drikke, indlogering af de rejsende gæster, samt forplejning af rytternes heste.

I årenes løb har kroen haft utallige formål, blandt andet som postkontor, købmandsbutik og telegrafstation.
Til at varetage disse opgaver, boede hele 34 personer på kroen i 1870, heriblandt forpagteren med sin familie, en postfuldmægtig, en købmand, ni tjenestekarle og to spillemænd.

Mange store personligheder har i årenes løb besøgt Rønnede Kro. I den gamle gæstebog kan man finde hilsner fra blandt andre Walt Disney, Dirch Passer, Bodil Kjær og Lily Broberg. H.C. Andersen nævnte flere gange Rønnede Kro i sine breve, da det var her, at han stod af diligencen, når han skulle besøge de omkringliggende godser.

I 2008 blevet kroen overtaget af Ejendomsselskabet Stentoft A/S, som ejes af den danske skibsreder Hans Michael Jebsen. Hr. Jebsen har gjort det til sin hjertesag at restaurere og genoplive historiske ejendomme i oprindelig stil. I forbindelse med ejerskiftet gennemgik Rønnede Kro derfor en gennemgribende restaurering.

Siden 2015 har driften af Rønnede Kro været lagt i hænderne på Silje Brenna og Jonas Mikkelsen, der også driver Hotel Frederiksminde i Præstø.

Vi takker Vagn Mørkeberg Christiansen for materiale og information.